Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Belga juhászkutyák leírása

2008.02.26

Pásztorkutyák. A kutya egyik legfontosabb munkaterülete az állatok őrzése és terelése.

Belga juhászkutya. A belga juhászkutyák régóta közkedvelt munkakutyák. Négy változatuk ismert: a drótszőrű, vörösesbarna Laekenois, a rövid szőrű, vörösesbarna Malinois, a hosszú szőrű, fekete Groenendael, és a szintén hosszú szőrű, de többnyire vörösesbarna Tervueren.


Laekenois                        
Malinois

 
 Groenendael                       
Tervueren

Temperamentumuk
Valamikor minden juhászkutyafajta hasonló feladatokat látott el, így természetük, temperamentumuk bizonyos mértékig ma is hasonló, mégsem lehet őket egy kalap alá venni. A Groenendael és a Tervueren például kicsit olyan, mint a vidám és eleven kisgyerek. Kedves, bolondos kutyák, ezért különösen érzékenyek a túl korai, egysíkú, katonás kiképzésre. Ennek oka az, hogy csak viszonylag későn, két éves korukra válnak felnőtté, addigra érik el a szükséges belső egyensúlyt, érettséget és magabiztosságot. Ezenkívül a felnövekvő kölykök gyakran mennek keresztül egy második érzékeny szakaszon.

Szeretetre vágyó fajta
A 4-5 hónapos kamaszok sokszor újra észrevehetően bizonytalannak mutatkoznak, más alkalmakkor viszont kifejezetten keménynek és terhelhetőknek tűnnek. Az érdeklődőknek fontos tudniuk, hogy a "belga" nem egy átlagos fajta a sok juhászkutya közül, hanem egy olyan csodálatos teremtmény, amelynek kölyökkorától a felnőttkor eléréséig nagyon sok szeretetre és "kutyás együttérzésre" van szüksége ahhoz, hogy végül olyan legyen, amilyennek kell: bátor, kiegyensúlyozott, barátságos kutya, amelyik megbízható, kedves játszótársa a gyerekeknek, és állandó gyengéd szeretettel veszi körül az egész családot.

Nagyság: kanok 62-66 cm. Súly: 25-30 kg. Szukák: 56-62 cm. Súly: 22-26 kg.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.