Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hüllők

2008.02.26

Hüllők

A modern hüllőfajok egyike sem képes a testhőmérsékletének állandó értéken tartására,
emiatt ezeket az állatokat "Hidegvérűeknek" (ektotermeknek) is nevezik.

A hüllők testének hőmérséklete a környezetük hőmérsékletének függvényében változik.
Árnyékban lehűl , napsütésben felmelegszik.

A hüllőknek az azonos méretű emlősökhöz és madarakhoz képest kevesebb élelemre van szükségük, mert az utóbbiak a táplálékból kinyert energia jelentős részét a szervezetük melegen tartására fordítják.


A hüllők megfelelő tartásában komoly szerepet kapnak a különböző technikai berendezések!

Fűtő, párásító vagy világítás, ezek jól átgondolt kiválasztásával optimális körülményeket teremthetünk kedvencünk számára.Vissza az elozo lapra
HÜLLŐKBoa
Királypiton
Ékszerteknős
Görögteknős
Mór teknős
Kaméleon
Zöld leguán
Szkink
A kis képekre kattintva, azok nagyíthatók.

     


BOA

Megjelenése
Elterjedése
Alfajai
Életmódja
Tartása
Szaporodása

ÓriáskígyóMegjelenése

Közepes termetű kígyó, átlagosan 2-3 méteresek a felnőtt egyedei. A rekordot egy trinidadi 5,6 méter hosszú példány tartotta, míg ki nem derítették, hogy valójában egy fiatal zöld anakonda (Eunectes murinus). Így egy új rekord vált hitelessé: 4,5 méter.

Boa menü Hüllők menü

Elterjedése

A boa az Újvilág trópusi részének legismertebb és legközönségesebb óriáskígyója, Közép-Amerikától Észak-Argentína területéig élnek populációi. Azonban az elterjedése nem folytonos, vannak területek, ahonnan hiányzik, míg a szomszédos térségekben megtalálhatók. A hatalmas elterjedési területből következik, hogy változatos élőhelyeken él a száraz szavannáktól a sűrű trópusi esőerdőkig, viszont a víz közelsége fontos feltétel.

Szivárványos boaAlfajai

Hatalmas elterjedési területén több alfaja is kialakult, amelyek több szempontból is különböznek egymástól. Sokáig kérdéses volt az is, hogy egy fajba tartoznak-e a különböző változatok, az alfajok pontos száma ma is vita tárgya. Az alfajokon belül számos további szín- és minta módosulata ismert.

Boa menü Hüllők menü

Életmódja

A fákon és a talajfelszínen egyaránt ügyesen mozog, kiválóan úszik. A kifejlett egyedek este tevékenyek, és elsősorban a talajon tartózkodnak. Kisebb és közepes nagyságú emlősökkel, madarakkal, gyíkokkal, sőt, kisebb kajmánokkal is táplálkoznak. A fiatal egyedek inkább a vízparti fák lombkoronáján élnek.

ÓriáskígyóTartása

A vörösfarkú boák a legelterjedtebb terráriumi hobbiállatok közé tartoznak. Bár viszonylag könnyen megszokják az embert, és többnyire kevésbé támadók, mint más óriáskígyók, nem árt az óvatosság velük.

Viszonylag olcsón meg lehet vásárolni egy fiatal egyedet, de ilyenkor gondolni kell arra, hogy akár 4 méteresre is megnőhet. .

A méretének megfelelő, de mindenképpen tágas terráriumban kell tartani. A hőmérséklet 27-32 Celsius-fok között legyen (este pár fokkal alacsonyabb), és mindenképpen biztosítsunk vizet és mászási lehetőségeket is!

Terraristák körében elterjedt faj, szinte valamennyi magyar állatkertben is látható.

Boa menü Hüllők menü

Homoki boaSzaporodása

Elevenszülők, a szaporodási időszak a helyi környezeti sajátosságoknak megfelelően területenként eltérő hónapokra esik. A tenyésztők a párzási hajlandóság növelésére először 6-8 hétig 22 Celsius-fokra csökkentik a hőmérsékletet, valamint a nappali világítás időtartamának hosszát; ezenkívül megvonják a táplálékot az állatoktól. Mihelyt visszaáll a normális helyzet, a kígyók rövidesen párzani kezdenek.

Ha több hím keresi fel egyszerre a nőstényt, akkor előbb megküzdenek egymással a párosodás jogáért. A vemhesség 6-8 hónapig tart, az utódok számától és a hőmérséklettol függoen. A 25-50 kis boa 35-50 centiméteres hosszal látja meg a napvilágot. A korán önállóságra kényszerülő kicsik 1-3 hetes korukban, az első vedlésük után esznek először. A fiatalok ivaréretté 3 éves korukban válnak. Terráriumi körülmények között akár 20-30 évig is élhetnek.

 

Boal menü Hüllők menü

KIRÁLYPITON

Elterjedése
Leírása
Helyének kialakítása
Táplálkozása
Gondozása
Szaporodása

KirálypitonElterjedése

Eredeti élőhelye Nyugat- és Közép Afrikában található, mivel itt találja meg azokat a ligetes, szavannás területeket, melyeket előnyben részesít.

Leírása

Az óriáskígyók alrendjéhez tartozik, az éjszakai órákban vadászik, nappal megbújik. Jellegzetes barna alapszínű, melyen kerekded világos foltok láthatók. Két méteresnél nem nő nagyobbra, jellemzően egy-másfél méteres nagyságot ér el.

Piton menü Hüllők menü

KirálypitonHelyének kialakítása

Mivel éjszakai vadász, és nappal föld alatti odúkban, kisemlősök üregeiben rejtőzik, ezért a terráriumát is hasonló módon rendezzük be. Legyen helye elbújni olyan helyre, ahol összegömbölyödve, úgynevezett passzív védekezési helyzetben (fejét a gyűrűk között tartva) tud pihenni, és a fény sem zavarja. Helyezzünk a terrárium aljába földet (virágföld) és valamilyen mászásra alkalmas tárgyat.

Tartása viszonylag könnyű, kis helyigénnyel rendelkezik, ezért is egyre népszerűbb a hüllőtartók között is. Területe legyen legalább egy négyzetméteres, mozgásában ne korlátozzuk nagyon.

 

Piton menü Hüllők menü

KirálypitonTáplálkozása

A fiatal egyedeket három-négy naponként etessük meg, a kifejlett példányoknak elég egy-két hetente kisebb patkányokat, és egereket adni. Időnként ajánlott vitaminozni is őket.

Gondozása

A terráriumban ajánlott nappali hőmérséklet legyen 28-30 Celsius-fok nappal, és 18-20 Celsius-fok éjszaka. Mivel nappal pihenő állatról van szó, a pihenő-búvó helye legyen néhány fokkal hűvösebb. A fényviszonyokat szabályozzuk be úgy, hogy azok megfeleljenek az évszakos változásoknak. Nyáron 12-14 órás, míg télen 8-10 órás fényt biztosítsunk neki.

Vizes edény mindenképp legyen a terráriumban, mert a királypitonnak is szüksége van folyadékra, nem beszélve arról, hogy szükséges a párás levegő is számára, különösen vedlés idején. Ezenkívül időnként szívesen heveredik a vízbe, tehát az edény legyen akkora, hogy abban el tudjon helyezkedni az állatunk.

Piton menü Hüllők menü

KirálypitonSzaporodása

Mivel a párosodási időszak a száraz évszakra esik, ezért a szaporításuk megkezdése előtt érdemes néhány intézkedéssel elősegíteni szaporodásukat.

A téli hónapokban fokozatosan csökkentsük 8-10 Celsius-fokkal a terrárium hőmérsékletét, a levegő páratartalmát is (vize azért maradjon) Növeljük az etetések közötti időszakokat is. A tavaszi hónapok kezdetén aztán állítsuk szintén fokozatosan vissza a meleget és a páratartalmat, ezen kívül az etetését is a megszokott időközökre.

Sikeres párosodás és több hónapos vemhesség után a nőstény 6-8 tojást rak. Ehhez alakítsunk ki számára előzőleg egy fészket, úgynevezett tojató-ládában, a hőmérséklete pedig emeljük egy-két fokkal 30 Celsius-fok fölé.

A terméketlen tojásokat pár nap múlva észrevehetjük elszíneződésükről, penészesedésükről. Ezeket távolítsuk el.

A kis pitonok kb. a 60. napon másznak elő a tojáshéjból.

Piton menü Hüllők menü

 

AZ ÉKSZERTEKNŐS

Története
Tartása
Helyének kialakítása
Etetése-itatása
Szaporítása

ÉkszerteknősTörténete

Amerika középső-déli, illetve Mexikó északi részéről származnak ezek az apró termetű "ékszerek". Több rokon fajt takar ez a gyűjtőnév. Könnyű megkülönböztetni őket, mert csontos páncéljuk mintázata akár piros, zöld, sárga színárnyalatokat is felvehet. Megfelelő tartás esetén mérete elérheti akár a 18-20 cm-t is, koruk pedig akár a 20-25 évet is.

Ékszerteknős menü Hüllők menü

Tartása

Csak megbízható helyről származó teknősöket vegyünk, mert a nem megfelelően tartás, az utaztatás (nagy mennyiségben, zsúfoltan hozzák külföldről) legyengíti az állatokat, ami korai pusztulásokhoz vezethet. Figyeljük meg a mozgásukat, és ha rendellenesen úsznak, valamelyik eltérően viselkedik a többitől, páncéljuk esetleg felpuhul, azonnal gyanakodjunk, hogy valamilyen betegség támadta meg őket.

ÉkszerteknősHelyének kialakítása

Elhelyezése az akvárium és a terrárium (akvaterrárium) keverékében történjen. Élőhelyét sok vízzel (szeretnek úszni!), növényekkel, pihenő- és búvóhelyekkel rendezzük be, legyen kis "szárazföld" is, amit apró kavicsokkal töltsünk fel. A víz hőmérséklete 25-30 Celsius-fok közötti legyen, lehetőleg alkalmazkodjon az évszakokhoz, és az alfaj származási területéhez, a délebbi területekről érkezők értelemszerűen a melegebbet kedvelik.

Mivel kedvelik a meleget, és szeretnek a napon sütkérezni, ezért belső fűtéssel, világítással gondoskodjunk kényelmükről. A hőmérsékletekre különösen ügyeljünk, azok állandóságát biztosítsuk, mert ezek az érzékeny állatok könnyen tüdőgyulladást kapnak, amitől, ha nem veszünk időben észre, hamar elpusztulhatnak.

Ékszerteknős menü Hüllők menü

ÉkszerteknősEtetése-itatása

Mivel a természetben ragadozó életmódot folytatnak, ezért többségében állati eredetű táplálékot igényelnek. Elsősorban ezek közül a halak jöhetnek szóba, mégpedig élő, fagyasztott, szárított változatban egyaránt. Természetesen a táplálék mérete igazodjon a teknőséhez.

Legyen változatos az étrendjük, szívesen fogyasztják a tubifexet, isztkukacot, szúnyoglárvát, legyet, szöcskét, tücsköt, pókot, földigilisztát, lepkéket. Az állatkereskedésekben kapható ételek területén még érdemes megemlíteni a szívmixet . Bár egy kicsit drága, de a teknősök számára nagyon értékes táplálék. A növényi eredetű étkekkel nem csak a változatosságot növelhetjük az étkezésükben, hanem az ásványi anyagok és vitaminok bevitelét is. Ezek közül a saláta, spenót, sárgarépa, alma (lehetőleg a héj nélkül). A teljesség igénye nélkül soroltam fel ezeket. Ha nem kapnak megfelelő mennyiséget, akkor ne csodálkozzunk, ha a betelapített növények fogyatkozni kezdenek.

Az eleséget minden esetben a vizükben kínáljuk fel nekik, de arra nagyon vigyázzunk, hogy túladagolással ne szennyezzük feleslegesen a tavacskájukat. Egyébként is ajánlatos víztisztító berendezést alkalmazni a terráriumukban, hogy mindenkor tiszta, egészségükre nem káros vízben úszkálhassanak.

Ékszerteknős menü Hüllők menü

Vigyázzunk a túlzott etetéssel is, nehogy a nagy "jólétben" rendellenesen gyors növekedésnek induljanak. Érdemes szakértő véleményét kikérni a vitaminozásuk gyakoriságáról és módjáról. Arra is nagyon ügyeljünk, hogy az élelmüket megbízható üzletből szerezzük be, mert így a lehetséges fertőzéseket elkerülhetjük.

ÉkszerteknősSzaporítása

Tojásrakó állatok. A tojásaikat miután lerakták, tovább már nem őrzik, nem gondoskodnak azokról. A természetben a nap melegére és a szerencsére bízzák a kis teknősök kikelését, akik 100-120 nap után bújnak ki a héj alól.

Ha mesterségesen próbáljuk kikölteni őket, akkor 28-30 fokos meleget, és 95 %-os páratartalmat kell biztosítanunk.

Ékszerteknős menü Hüllők menü

 GÖRÖGTEKNŐS

Elterjedése
Leírása
Helyének kialakítása
Tartása
Etetése-itatása
Szaporodása

GörögteknősElterjedése

A görög teknős (Testudo hermanni) főleg Görögországban, Horvátországban, Dél-Franciaországban, Korzikán és Olaszországban élő szárazföldi teknősfaj. Két csoportra lehet osztani a görög teknősöket. A Testudo hermanni boettgeri alfaj a Balkánon él, a Testudo hermanni hermanni alfaj élőhelye Olaszország és Dél-Franciaország. A boettgeri alfaj nagyobb méretű, fakóbb színű, és a combpajzsa kisebb, mint a mellpajzsa. A hermanni alfaj kisebb és színesebb mintázatú, és nagyobb a combpajzsa, mint a mellpajzsa.

Görögteknős menü Hüllők menü

Hazánkban is nagyon kedvelt állat, ami nem csoda, hiszen a környező országokban szabadon élnek, könnyű őket beszerezni, tartásuk nem igényel különösebb gondot.

A görögteknős, mint minden szárazföldi teknős, védett állat, ezért egyedileg azonosítottnak kell lennie.
A tartásához CITES -engedély kell.

GörögteknősLeírása

Közepes méretű állat, 20-30 cm nagyságú, a hím kicsit kisebb, míg a nőstény kicsit kisebb és kerekdedebb, mint a nőstény. Kerek, sárga és fekete foltokkal tarkított hátpáncélja van alul a hím páncélja homorú, míg a nőstényé egyenes, esetleg domború.

Görögteknős menü Hüllők menü

Helyének kialakítása

A meleg éghajlatot kedvelő állatok közé tartozik, a hideg évszakban téli álmot alszik. Ideális számára a 25-27 Celsius-fokos hőmérséklet, ami éjszaka 20 fok körüli lehet. Viszonylag nagy életteret kíván, ezért a terrárium legyen 100x50x40-es. Attól függően, mennyi állatot kívánunk benne tartani, ez természetesen nagyobb is lehet. A terrárium talaja legyen földdel vagy tőzeggel kevert homok vagy sóder, esetleg kerti föld.

Alakítsunk ki számukra napozó helyet, itt helyezzünk el egy lapos követ, amire könnyen felmászhatnak. Néhány nagyobb gyökér, faág, kő is kerüljön be az életterükbe.Nyáron a szabadban is berendezhetünk számukra egy területet, jól viselik a szabad levegőt és a napsütést.

Görögteknős menü Hüllők menü

GörögteknősTartása

Fontos, hogy a terrárium világítása megfelelő legyen, hiszen ez jelentősen befolyásolja állatunk aktivitását, étvágyát, szaporodási hajlandóságát. A nappali fényt fénycsővel is megoldhatjuk, de lehet hüllők részére kapható speciális lámpákat is beszerezni. Ezekhez még egy melegítő lámpát is ajánlatos betenni nekik.

Télen, mint már említettem, téli álmot alszik. Ha a szabadban teleltetjük, akkor egy 1 méter mély gödröt ássunk, abba szárat falevelet, tőzeges száraz földet tegyünk, majd a feltöltés után fedjük le. Ha a házban akarjuk teleltetni, akkor legcélszerűbb egy hűvös, már-már hideg pince, ahová egy ládát helyezünk az előbb már említett száraz levelek és tőzeges föld keverékével. Arra ügyeljünk, hogy a hőmérséklet egyenletesen 4-8 Celsius-fok között maradjon.

Mielőtt a teknőst teleltetjük, langyos vízben tisztítsuk meg, és ne adjunk a továbbiakban enni neki. Tavasszal szintén egy fürdővel kezdjük, majd itassuk meg, és lassan, fokozatosan kezdjük el az etetését is.

Görögteknős menü Hüllők menü

GörögteknősEtetése-itatása

Étkezésükben a növényi táplálékot részesítik előnyben, de időnként nem vetik meg az apró bogarakat sem, nagy ritkán elfogyasztanak állati maradékokat is.

Ajánlható eleségek: virágok, magok, levelek, füvek, sárgarépa, zeller, uborka, káposztafélék, karalábé, cukkini, csalán, pitypang, útifű, lóhere, paradicsom, alma, banán. Ezek közül a keményebbeket reszeljük le számukra. Friss víz mindig legyen elérhető nekik.

A vitaminozásukra figyeljünk oda, mert a nem megfelelő ásványi anyag bevitele, könnyen a páncélzatuk deformálódásához vezethet.

Görögteknős menü Hüllők menü

GörögteknősSzaporodása

Az ivarérett kort 8-10 évesen éri el. Ha szaporítani szeretnénk, mindenképpen teleltessük teknősünket. A különböző szakirodalmak szerint, a hím - nőstény arányban az 1:3 a legmegfelelőbb. Párzásra a teleltetés után, márciusban lehet számítani. Tojásrakás előtt a nőstény, ideges, keresi a megfelelő tojásrakó helyet. Tojásait 4-8 héttel a párzás után, mintegy húsz centiméter mély gödörbe rakja le. Többnyire 1-8 tojással lehet számolni. A kicsinyek körülbelül 60-80 nap múlva bújnak elő.

Görögteknős menü Hüllők menü

MÓR TEKNŐS

Elterjedése
Leírása
Tartása
Etetése-itatása
Szaporítása

Mór teknősElterjedése

Elterjedését tekintve a mór teknős Észak-Afrika, Dél-Európa, Nyugat-Ázsia, Észak-Irán, a Balkán félsziget területein található meg elsősorban.

Leírása

Külsőleg összetéveszthető a görög teknőssel, de van néhány különbség, amiről felismerhetjük. Ilyen különbség, hogy a mór teknős farok feletti páncélja nem osztott, combján sarkantyúk annak, a farok végéről hiányoznak a nagy pikkelyek. Páncélzata kupola alakú, simább, kerekdedebb, mint a görög teknősé.

Megközelítőleg 22-25 cm-esre nő meg, de előfordul a 30 cm-es példány is, de a hímek mindig kisebbek 5-7 cm-rel. A szarulemezei sárgás színűek, barnás-feketés foltokkal tarkítottak, de egyes alfajoknál igen eltérő is lehet. Tojás alakú fején lágy szarulemezek vannak. Álkapcsa éles, madárcsőrhöz hasonlító szaru. Lábai ásásra, kapaszkodásra alakult, karmokban végződő vastag dongalábak.

Mór teknősSzárazföldi, téli álmot alvó állat, októberben kezdi alvását, március vége felé ébred fel. A homokos területeket részesíti előnyben, de szereti a száraz, szavannás területeket, a ritkás erdőket is.

Görögteknős menü Hüllők menü

Tartása

Terráriumi tartásánál ügyeljünk arra, hogy elegendő szabad területe legyen. Páronként ajánlatos 150x80 cm-es alapterületet biztosítani nekik. Talajként jó a kavicsos homok, esetleg tőzeggel, földdel keverve. Alakítsunk ki neki füves, növénnyel beültetett területet, búvóhelyet, napozó helyet. Utóbbit melegítő lámpával világítsuk meg. Reggelente itt napozhat, később pedig elbújhat árnyékosabb helyre.

Mór teknősEtetése-Itatása

Szinte mindegyik zöldség és gyümölcs megfelel neki, főleg a lédúsakat kedveli. Fogyaszt mindenféle fűfélét is, de természetesen ügyeljünk arra, hogy savanyú, csípős, vagy netán mérgező növényt ne adjunk eleségnek. Állati eredetű élelmet is adhatunk nekik, mint például csigát, gilisztát.

Figyeljünk oda a vitaminozására, mert többek között a páncélzatának is megfelelő mennyiségű ásványi anyagra van szüksége. Ehhez hozzájárulhatunk, ha élelméhez őrölt tojás héját keverjük időnként.

Görögteknős menü Hüllők menü

Szaporítása

Téli álmukból ébredve kezdik meg a párkeresést, ezért szaporításuk előtt mindenképpen altassuk állatunkat, legyen meg ez a nyugalmi időszak az életükben. Ez 5-6 Celsius-fokos hőmérsékleten történjen, hasonló módon, mint a görög teknősnél.

Mór teknősElég jellegzetes módon udvarolnak. A hím a nőstény közelébe érve annak lábát harapdálja, vagy fejét behúzva a páncélzatával oldalba ökleli. Ez jellegzetes kopogó hanggal jár, ilyenkor érdemes figyelni rájuk, mert időnként a hím elég durván udvarol. Ilyenkor inkább válasszuk szét őket. Ha sikeres az udvarlás, a hím párosodik a nősténnyel, ekkor jellegzetes sziszegő, nyávogó hangot hallat.

A nőstény a saját maga által ásott üregbe 4-8 tojást rak júniusban, amiből 8-12 hét múltán (a keltetési hőmérséklettől függően) bújnak elő a 2-3 cm hosszú kis teknősök.

 

Görögteknős menü Hüllők menü

 KAMÉLEON

Története
Leírása
Helyének kialakítása
Etetése-itatása
Gondozása
Szaporítása

KaméleonTörténete

Mivel meleget kedvelő állat, a mediterrán égövben található meg, többek között Indiában, Nyugat-Afrikában, Dél-Európában. Körülbelül 150 fajt tartanak nyílván ezen régiókban. Őserdőkben éppen úgy előfordul, mint sivatagos, sík vagy hegyi területen.

Kaméleon menü Hüllők menü

Leírása

Legfőbb jellegzetességük a színváltoztatás, nevének hallatán ez jut elsőnek eszébe a legtöbb embernek. A környezet nem határozza meg egy-egy egyed színváltó képességét, ez fajonként, de akár egyedenként is változhat, amit a sötét pigmensejtek "áthelyezésével" oldanak meg. A környezeti színekhez való alkalmazkodás az életben maradásához szükséges, bár nem kizárólag rejtőzködésre használják eme képességüket, hanem hangulatuk kifejezésére, kommunikációra is szolgál.

Bokrokon és fákon él, ehhez pedig megfelelő fogólábakkal rendelkezik, de a farkát is használja kapaszkodásra. Jellegzetes még hosszú nyelvük is, mely azért alakult ilyenre, hogy a messzebb lévő ágakról is elkaphassa az apró rovarokat.

Magyarországon ma már egyre több helyen kaphatók kaméleonok. Ennek ellenére ne kaméleon legyen az első hüllőnk, hiszen tartása sok gondot és odafigyelést jelent még a gyakorlott terraristáknak is. A kaméleonok világszerte védelem alatt állnak, ezért tartásukhoz engedély szükséges!

Kaméleon menü Hüllők menü

KaméleonHelyének kialakítása

Mivel tartása nem egyszerű, javasoljuk, hogy alaposan készüljön fel belőle, mielőtt megvásárolja. Fajtától függően, eredeti élőhelyéhez a lehető legjobban hasonlító terrárium berendezése az ajánlatos. Magányosan élő típus, egy terráriumban egy egyedet tartsunk, nem szíveli még saját fajtársát sem az életterében.

Nagy területet igényelnek, és inkább a magas terráriumot részesítsük előnyben, mert mászás igényét ki kell elégíteni. Száraz faág, növényzet (fikusz- és hibiszkusz fajok, orgona) feltétlenül legyen benne. A pára biztosítására éppen úgy szükséges, mint az állatok itatásához, hogy legyen egy kis tavacska is, vagy legalább egy tálban víz elhelyezve nekik.

Nagyon fontos, hogy a hőmérséklet minden időszakban 10 Celsius-fok fölött maradjon, 10-12 órán keresztül legyen világításuk, de közvetlen napsütés ne érje őket. Szellős, de ne huzatos legyen élőhelyük, mert könnyen megbetegszenek, megfáznak. Arra azért vigyázzunk, hogy a táplálék állatok ne tudjanak megszökni a szellőztető réseken.

Szeretik a csöndes, nyugodt helyet, ezt ne felejtsük el a terrárium elhelyezésénél sem. Gondosan ügyeljünk arra, hogy a páratartalom ne legyen túl magas (a túl alacsony sem jó), és lehetőleg állandó értéken maradjon.

Etetése-itatása

Bár hallomásból tudok növényi táplálékot is magához vevő kaméleonról, de ne kísérletezzenek vegetáriánussá tenni őket. Élő állatokkal, elsősorban rovarokkal, apró hüllőkkel, kisebb emlősökkel táplálkozik. Ilyenek a díszállat boltokban kapható tücsök, szöcske, sáska, légy, viaszmoly, gyászbogár-lárva, napos egér. Vitaminozásukat hetente egyszer végezzük.

Kaméleon menü Hüllők menü

Gondozása

Már írtam, hogy a huzat árt nekik, az alacsony hőmérséklet is végzetes lehet, de a hirtelen változó hőmérsékletet sem bírják. Érzékeny ezekre, könnyen megfáznak.

A kis tavacska helyett még inkább megfelelő számukra, ha kis szökőkút működik a terráriumban, és időnként (napi rendszerességgel) vizet permetezünk a növényekre, ugyanis ezekről isznak, onnan nyalogatják le a vízcseppeket.

Vedlésükkor ügyeljünk arra, hogy ne érje őket víz, mert gombás fertőzést kaphatnak ilyenkor.

KaméleonSzaporítása

A nőstények spermamegőrzők, vagyis képesek a hímivar-sejteket akár egy évig is tárolni úgy, hogy azok életképesek maradnak.

Ha sikeres a párosodás, a tojást 3-6 héttel később rakja le a nőstény. Ahhoz, hogy a keltetés is sikeres legyen, nagy gondosság kell, jól kell beállítani a páratartalmat és hőmérsékletet. A kelésre akár egy évet is kell várni, ez fajta függő.

Kaméleon menü Hüllők menü

ZÖLD LEGUÁN

Elterjedése
Leírása
Élőhelye
Tartása
Táplálkozása
Szaporítása

LeguánElterjedése

Az Iguana iguana, azaz a zöld leguán Közép-Amerikától Dél-Amerika északi részéig (Brazília, Peru, Kolumbia, Ecuador) megtalálható. Ezen kívül a Karib-szigeteken is ismert néhány alfajuk.

Leguán menü Hüllők menü

Leírása

Sárkányszerű, nagy, erős testalkatú gyíkféle, testhossza elérheti a két métert, súlya pedig a 7-8 kg-ot is. Oldalról lapított farka teszi ki testhosszának 60-70 % -át. Zöld testükön végigfut a gerinc vonalán egy taraj, amely különösen a hím egyedeknél feltűnő. Nyakukon úgynevezett toroklebenyt viselnek. Lábuk alkalmazkodott a fára mászáshoz, erős karomban végződnek.

LeguánÉlőhelye

Az őserdők lombkoronájában tartózkodik, bár néha lemerészkedik a talajra is, ahol kevés időt töltenek, mivel a ragadozók itt könnyebben elkaphatják őket. Kitűnő úszók.

A fiatal egyedek eleinte csoportosan élnek, később szétszóródva rejtőzködnek. Éjszakájukat néhány méter magasságban, az ágakon töltik.

Leguán menü Hüllők menü

Tartása

Mivel kifejlett korára tekintélyes méretet ölt, ezért ezt az élőhely kialakításánál maximálisan figyelembe kell venni.

Terráriuma legyen nagy, 2 m x 1 m-es alapterületű, és akár 2 méter magas, aljaztnak nagyon jó a fakéreg zúzalék. Berendezésében hasonlítson a természetes élőhelyének adottságaihoz. Életterük a trópusi erdők fái, ezért a terráriumban is legyen nekik faág, zöld növényzet (fikusz, páfrány, hibiszkusz - amit valószínűleg elfogyasztanak majd), vagy más, mászásra alkalmas tárgy.

Bár az ivás nem jellemző rájuk (leginkább a növények víztartalmát hasznosítják), azért legyen bent nekik edényben vagy tavacskában mindig friss víz, ami a páratartalom szabályzásában is szerepet játszik. A friss víznek jelentősége van, mert a leguánok a víz fölé nyúló ágakon tartózkodnak természetes élőhelyükön (a veszély elől a vízbe ugorva menekülnek), és itt is ürítenek, így azt rendszeresen frissíteni kell.

A hőmérsékletet trópusi jellegűre állítsuk, 28-35 fok közé (melegítő lámpa), éjszakára se essen vissza 22-24 Celsius-fok alá. Páratartalmát a levegőnek pedig 60-90 %-ra, szabályozzuk be.

Nyáron vigyük ki a természetes fényre, ha tehetjük engedjük kicsit szabadon mászkálni.

Leguán menü Hüllők menü

LeguánTáplálkozása

Nem kizárólag növényevő, de elsősorban a fák lombkoronájával táplálkozik, és ez jellemzően a felnőtt egyedekre érvényes. A fiatal példányok állati eredetű élelmet is magukhoz vesznek, a tojásrakás előtti nőstények szintén hajlamosak erre.

Kifejlett állatunknak salátát, káposztát, spanótot, reteklevelet, lucernát, lóherét, pitypangot, tyúkhúrt, adhatunk, a fiatalabbaknak, mivel ők még az intenzív növekedés szakaszában vannak, az ásványi anyagok és vitaminok bőségesebb bevitele érdekében tücsköt, sáskát, szöcskét, viaszmoly lárvát, csótányt, esetleg napos egeret is adjunk, de csak 15-20 %-os arányban. Mivel e kifejlett példányok a tartás során nem jutnak természetes táplálékukhoz, ezért a vitaminozásukról sem szabad megfeledkezni.

A terráriumi tartásban hajlamos szinte mindent (macska- és kutyaeledelt is) elfogadni és megenni, de ezt nem javasoljuk, mert nem egészséges számára. Időnként gyümölcsféléket is adhatunk nekik, de ez se haladja meg az összes táplálék 15-20 %-át, és jól keverjük el a többi eleséggel, hogy ne csak ezeket csipegessék ki.

Ha sétáltatni visszük kedvencünket, nyugodtan engedjük legelészni, de arra ügyeljünk, hogy vegyszermentes területen végezze ezt.

Leguán menü Hüllők menü

LeguánSzaporítása

Tojásrakó állat. A párzásra január - december környékén kerül sor, a tojásokat 8 - 10 hét múltán rakja le. Ne csodálkozzunk, ha ilyenkor a nőstény étvágya erősen lecsökken, ez természetes jelenség náluk. Rendszerint 20 - 40 tojást rak.

Természetes élőhelyükön rejtik a tojásokat az ellenségeik elől, ez az ösztön a terráriumi tartás során is működik. Ezért alakítsunk ki számukra búvóhelyet ilyenkor, ahová eldughatják, eláshatják tojásaikat. Ha nem tudják ezt megtenni, akkor szélsőségesebb esetben a nőstény visszatartja, vagyis nem rakja le tojásait, ami akár a pusztulásához is vezethet. Nem őrzik, nem gondozzák tojásaikat.

A kis leguánok 80 - 100 nap múlva kelnek ki, egy ideig a szikzacskóból étkeznek, aztán megkezdik a normális táplálkozást.

 

Leguán menü Hüllők menü

SZAKÁLLAS AGÁMA

Elterjedése
Leírása
Helyének kialakítása
Etetése-itatása
Szaporodása

Szakállas agámaElterjedése

A terráriumlakók közül a zöld leguánok méltó ellenfele a tartásban a szakállas agáma (Pogona vitticeps), amelynek természetes élőhelye Ausztrália déli részén van. Száraz, füves, félsivatagi környezetben él. Szívesen mászik a bokrok, fák alacsonyabb ágaira, és sütkérezik a napsütötte sziklákon.

Agáma menü Hüllők menü

Leírása

Nevét a jellegzetesen háromszögletű fej oldalsó részéről kiinduló tüskés kinövésekről kapta, amelyek szakállszerűen helyezkednek el, de nevezik még tüskés agámának is.

40-50 cm hosszú, enyhén lapított testéhez képest a feje nagy és erőteljes, tüskéit felfokozott izgalmi állapotban, nyelvcsontja segítségével ki tudja merevíteni, ami félelmetes külsőt kölcsönöz neki. Eközben izmos testüket is szinte felfújják, amitől az oldalukon lévő tüskék is kimerevednek. A nagy fejen viszonylag kis szemek dudorodnak.

Színeit megfigyelve, a szürke mindenféle árnyalatát láthatjuk, de egyes egyedei a barna árnyalatait is felveszik rejtőszínnek. Fény és hő hatására jelentősen élénkebbek lehetnek ezek a színek, főleg a hímeknél figyelhető meg a változás. Hasa világos, már-már fehér színű.

Agáma menü Hüllők menü

Szakállas agámaHelyének kialakítása

Mivel kifejlett mérete elérheti a fél méteres nagyságot, ezért a terrárium méretének is ehhez kell igazodnia. Azt is el kell döntenünk, hogy mennyi egyedet tartunk, hiszen létszámuktól függően kell tovább bővítenünk élőhelyüket. Javasolt a 150x60x60-as alapméret.

Ne tartsunk különböző méretű egyedeket együtt, mert saját fajtársukat is felfalhatják.

Meleget kedvelő állat, nappal 28-35 Celsius-fokot biztosítsunk neki, éjszakára pedig ne engedjük 20 fok alá esni, inkább 1-2 fokkal magasabban legyen. Sütkérezni ő is szeret, ezért alakítsunk ki neki olyan helyet, ahol ezt megteheti, de árnyákos hely is legyen, ahol szükség esetén megbújhat.

A terrárium aljába földet tegyünk, de jobb a mészkő őrlemény, mivel az állatok az ásványi anyag szükségletüket ezek nyalogatásával szerzik be. Helyezzünk be nekik mászásra alkalmas köveket és faágakat.

Agáma menü Hüllők menü

Szakállas agámaEtetése-itatása

Rengeteget képesek enni, különösen a fiatal agámák. Változatos étrendűek, szinte mindent elfogyasztanak, mint fentebb írtam már a saját fajtársaikat is képesek eledelnek tekinteni.

Ezért bátran adhatunk nekik szöcskét, sáskát, gyászbogarat, viaszmoly lárvát, hernyókat, gilisztákat, csigákat, tücsköt a nagyobb egyedeknek akár szopós egeret is.

A növényi eredetű élelmek közül javasoljuk a lándzsás útifű levelét, salátát, lóherét, pitypangot, apróra vágott vagy reszelt répát, zellert, cukkinit, darabolt paprikát, paradicsomot, búza- és szójacsírát.

A gyümölcsök közül kedveli a málnát, epret, apróra vágott almát, körtét, barackot, banánt, őszibarackot. Ez utóbbinál a héjat mindenképp távolítsuk el, illetve azoknál a gyümölcsöknél, ahol kemény csonthéjas mag található (szilva, cseresznye), a magot is távolítsuk el.

A lista természetesen nem teljes, sok egyéb étket is elfogyasztanak, de azért vigyázzunk a felesleges kísérletezéssel, mert a nem megfelelő étekkel megbetegíthetjük állatunkat.

Agáma menü Hüllők menü

Mint írtam már, rengeteget képesek enni, ezért ha nem megfelelő mennyiséget kapnak, hajlamosak megcsonkítani társaikat, amik a hiányzó lábujjakról, vagy hiányzó farok részekről vehető észre. Szélsőséges esetekben még önmagukban is képesek kárt tenni.

Vitaminozásukról sem szabad megfeledkeznünk, nagyon fontos, hogy megkapják a megfelelő vitaminokat. Bár a változatos étrend kielégítheti ásványi anyag és vitamin szükségletüket, de az egyoldalú étkeztetés könnyen felboríthatja az egyensúlyt. Kérjük ki hozzáértők, esetleg állatorvos véleményét erről.

Szakállas agámaSzaporodása

A párzási időszak március környékére tehető, ilyenkor a hímek izgalmi állapotba kerülnek, színük élénkebb lesz, és hevesen udvarolnak a nőstényeknek. Ha sikeresek, akkor a homokba üreget váj a nőstény, ide helyezi körülbelül 10-12 tojását. Tartsuk 30 Celsius-fok felett a környezetét. Ha sikeresen kikelnek, azonnal különítsük el őket a szülőktől, mert azok élelemként is tekinthetnek rájuk.

Agáma menü Hüllők menü

SZKINK

Elterjedése
Leírása
Helyének kialakítása
Etetése-itatása
Szaporodása

SzkinkElterjedése

A szkink nemzetség (Scincus Laur) 9 fajt foglal magában. Világszerte elterjedt, a Szaharától a Hawai-szigetcsoportig megtalálhatóak képviselői. Kevesen tudják, de nálunk, Magyarországon is létezik egy faj belőlük. A pannongyík a vakond- vagy ásógyíkfélék családjába tartozik, a szkinkek egyetlen hazai képviselője.

Leírása

Mintegy 30 cm-es hosszúságúra megnövő állat, melynek teste hengeres alakú, amit kerekded pikkelyek borítanak. Ezek mérete és színezete erősen változhat a fajtától, élőhelyüktől. Apró, csökevényes lábaik vannak, de ennek ellenére igen fürge gyíkféléről van szó. Életmódja a talaj felső rétegeihez, vagy a sűrű növényzethez köti őket, apró mélyedésekben, üregekben húzza meg magát.

Szkink menü Hüllők menü

SzkinkHelyének kialakítása

Egyedül vagy párban tarsuk őket, terráriumuk legyen ennek megfelelő méretű, vízszintes tájolású, ajánlott méret a 80x 30x40-es méret. A talaj a kiválasztott fajnak megfelelő legyen, sivatagi példányoknak homokos (10-12 cm vastag), másoknak a vékonyabb tőzeges talaj a megfelelő. Mediterrán példányai is kedvelik a napsütést, ezért napozó helyet mindenképp alakítsunk ki részükre, ahová érdemes egy nagyobbacska lapos követ betenni, amit a napozólámpa 35 Celsius-fok fölé is felmelegíthet. Kiegészítő fűtésnek ajánlatos egy talajfűtőt is betenni részükre.

Természetesen növényzet, faág és búvóhely is legyen bent, ahová visszahúzódhatnak, és ne feledkezzünk meg egy tálban vizet is betenni. Ügyeljünk arra, hogy az éjszakai hőmérséklet ne süllyedjen semmiképpen 20 fok alá.

Szkink menü Hüllők menü

Etetése-itatása

Elsődlegesen apró rovarokkal táplálkoznak, de szükségük van a növényi eredetű táplálékokra is. Szeretik a szöcskét, tücsköt, rovarokat, a viaszmolyt és ezek lárváit. A nem természetes élelmük közül a sovány csirkehúst, a darált marhaszívet említeném, de megeszi a kutya és macskatápot is.

Növényi eredetű tápláléknak fejes salátát, sütőtököt adjunk részükre, de igazán a gyümölcsöket kedvelik. Ezek közül a laza szerkezetűek az igazán kedveltek, úgymint az eper, dinnye, őszibarack. Legyen változatos az étrendjük, és figyeljünk a vitaminozásukra is.

Szkink menü Hüllők menü

Szaporodása

Február végén, március elején eresszük össze a hímet a nősténnyel. Ha a anőstény nincs szaporodásra felkészülve, erősen üldözik egymást, ilyenkor harapások is vannak. 2-3 hónapig újra próbálkozhatunk.

Ha sikeres az akció, akkor a nőstény fokozott intenzitással táplálkozik, ilyenkor feltétlenül gondoskodjunk a vitaminjairól is. Később ez a kedv alábbhagy, sőt a vemhesség végére teljesen megszűnhet, a nőstény nem vesz élelmet magához.

Körülbelül négy hónap múlva születnek meg az utódok. A nőstény egy ideig gondozza őket, de néhány nap elteltével nyugodtan elkülöníthetjük a kicsiket.

Táplálékul ugyanazokat adjuk részükre, mint a felnőtt egyedeknek, de a vitaminozásuk bőségesebb legyen.

Szkink menü Hüllők menü

 
 
  Horgászat   Elérhetőségeink   Főoldal   webáruház  
 
     
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

more10@citromail.hu

(more10, 2009.01.28 16:30)

Nagyon szeretnék megtekinteni minde,féle érdekes állatot.Nekem van egy érdekes állatkám méghozzá egy hörcsög.