Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Németjuhász

2008.02.09

1. Rövid történeti áttekintés

A Német Juhászkutya Egyesület (SV) bejegyzett egyesület, székhelye: Augsburg - mint a Német Kutya Szövetség (VDH) tagja - hivatalos elismerés alapján a fajta alapító egyesületeként felelősséggel bír a német juhászkutya fajta "standardja" tekintetében.
Az 1899. szeptember 20-án Frankfurt am Main-ban A. Mayer és von Stephanitz urak által javasolt és az 1901. július 28-i VI. Közgyűlés, az 1905. szeptember 17-én Kölnben tartott XXIII. Közgyűlés, az 1930. szeptember 05.-i Wiesbadenben tartott Vezetőségi és Tanácsadó Testületi ülés és az 1961. március 25-i Tenyésztési Tanács és Vezetőségi ülés, valamint a Német Juhászkutya Egyesületek Világszövetsége (WUSV) által átdolgozott és az 1976. augusztus 30-i konferenciája keretében meghatározott véglegesített változat a Vezetőség és a Tanácsadó Testület által jóváhagyott érvénybelépése 1991. március 23-24.
A Német Juhászkutya Egyesület (SV) 1899. évi alapításától számítva a fajta tenyésztése tervszerűen történik. A kiindulási alapnak tekinthető közép- és délnémet juhászkutyákból magas képesség- és teljesítményszintű szolgálati kutya kialakítása volt a végcél. E tenyészcél elérése érdekében került megállapításra a fajta "standard"-ja (szabványa), amely csakúgy a felépítésbeli, mint a karakter tulajdonságok iránti elvárásokat tartalmazza.

(vissza az oldal tetejére...)

2. Általános megjelenés

A német juhászkutya középnagy, kissé nyújtott testalkatú, erős és jól izmolt, csontozata száraz, felépítése feszes.
(vissza az oldal tetejére...)

3. Legfontosabb méretarányok

A kanok marmagassága 60 cm-től 65 cm-ig - kivánatos méret 63-64 cm -, a szukák marmagassága 55 cm-től 60 cm-ig - kivánatos méret 58-59 cm - terjed. A testhossz 10-17%-kal meghaladja a marmagasságot.
(vissza az oldal tetejére...)

Magasság

4. Vézen (karakter)

- A német juhászkutya kiegyensúlyozott, erős idegrendszerű, magabiztos, abszolút elfogulatlan és (ha nem ingerlik) jóindulatú.
- Ezen felül figyelmes és vezethető. Bátorság, kifejezett küzdőösztön és keménység jellemzi, ezáltal alkalmas kísérő-, őrző-, védő-, szolgálati- és terelőkutyának.
(vissza az oldal tetejére...)

5. Fej

Az ék alakú fej hossza nagyjából a marmagasság 40%-a. Nem lehet durva, vagy megnyúlt. Összességében száraz, a fülek között kellően széles.
- A homlok elölről és oldalról nézve csak enyhén domború. A középbarázda vagy nincs, vagy csak alig látható.
- Az agykoponya és az arckoponya aránya 50-50%. Az agykoponya szélessége nagyjából megegyezik hosszával. Felülről nézve a fülektől az orr felé fokozatosan keskenyedik. A ferde lefutású homlokvonal kifejezett stop nélkül folytatódik az ék alakú arcorri részben. Az állcsont és az állkapocs erőteljes.
- Az orrhát egyenes. Törés, vagy domborulat az orrháton nem kívánatos.
- Az ajkak feszesek, jól záródnak és sötét színűek.
(vissza az oldal tetejére...)

6. Az orr

- Az orrnak feketének kell lennie.
(vissza az oldal tetejére...)

7. A fogazat

- Egészséges és hiánytalan (42 fogból áll a fogképlet). A német juhászkutya fogazata ollós harapású, vagyis a metszőfogak ollósan záródnak, oly módon, hogy az alsó metszőfogak külső-felső harmada zárul a felső metszőfogak belső-felső harmadához.
- Hiba a hátraharapás (ponty), az előreharapás (csuka), illetve a fogak közötti hézagok, valamint a ráharapás (harapófogószerű) is. Az állcsont és az állkapocs legyenek jól fejlettek, hogy a fogak mélyen beágyazódhassanak.
(vissza az oldal tetejére...)

Fogazat

8. A szem

- Középnagy, mandulaformájú, kissé ferde metszésű, nem kidülledő. A szem színe lehetőleg legyen sötét.
- A világos, szúrós szem nem kívánatos.
(vissza az oldal tetejére...)

9. A fül

- A német juhászkutyának középnagy, magasan tűzött, felálló, előre forduló, a hegyén csúcsban elhegyesedő füle van. A két fül tengelye párhuzamos, nem lehet elálló.
- Hiba az előrebicsakló és a lógó fül. Mozgás közben, illetve nyugalmi állapotban leengedett fül nem hiba.
(vissza az oldal tetejére...)

10. Nyak

- Erős, jól izmolt, lebernyeg nélküli. A vízszinteshez viszonyítva a testtel 45°-ban illeszkedik.
(vissza az oldal tetejére...)

11. Törzs

- A felsővonal a nyak illeszkedési pontjától indul, a magas maron és az egyenes háton keresztül az enyhén lejtő farig törés nélkül fut le. A hát kellően hosszú, feszes, erős és jól izmolt. Az ágyék széles, rövid, erős és jól izmolt. A far legyen hosszú és enyhén lejtő (kb. 23%-ban a vízszinteshez) és a felsővonal megtörés nélkül megy át a faroktőbe).
(vissza az oldal tetejére...)

Törzs

12. A mellkas

- Legyen kellően széles, az alsó része (alsómellkas) hosszú és kifejezett. A mellkas mélysége a marmagasság 45-48%-a. A bordák kellően dongásak legyenek.
- A hordó forma éppúgy hiba, mint a lapos.
(vissza az oldal tetejére...)

Mellkas

13. A farok

- Érjen le legalább a csánkig, de a hossza ne haladja meg a hátulsó lábközép felét. A farok alsó éle dúsabban szőrözött. Nyugalomban a kutya enyhe ívben hordja. Izgalomban és mozgás közben feljebb emeli. A vízszintesnél nem emelje feljebb. Mesterséges (művi) farokkorrekció tilos.
(vissza az oldal tetejére...)

14. Végtagok

14.1. Az elülső végtag

- Minden oldalról egyenesek, szemből nézve párhuzamosak legyenek.
- A lapocka és a felkar egyforma hosszú és erős izomzattal kapcsolódjon a törzshöz. A lapocka és a felkar egymással ideális esetben 90°-ot, a gyakorlatban 110°-ig tartó szöget zár be.

Elülső végtag

- A könyök se állásban, se mozgásban nem fordulhat ki, vagy be. Az alkar, amely minden oldalról egyenesnek látszik, száraz és erősen izmolt. Az elülső lábközép hossza az alkar hosszúságának kb. 1/3-a és azzal 20-22°-os szöget zár be.
- Az ennél dőltebb (több, mint 22°), vagy meredekebb (kevesebb, mint 20°) lábközép, csökkenti a használhatóságot, különösen a kitartást.
(vissza az oldal tetejére...)

14.2. A hátulsó végtag

- A hátulsó végtag kissé hátraállított. Hátulról nézve a végtagok párhuzamosak A comb és a lábszár közel egyforma hosszú és egymással kb. 120°-os szöget zár be. A comb erős és jól izmolt.
- A csánkízület erős és feszes, alatta a hátulsó lábközép függőleges.
(vissza az oldal tetejére...)

Hátilsó végtag

14.3. A mancs

- Kerekded, jól zárt, domború. A talppárna kemény, de nem merev. A karmok erős és sötét színűek.
(vissza az oldal tetejére...)

Mancs

15. Mozgás

- A német juhászkutya ügető típus. A végtagok hossza és egymással bezárt szöge olyan legyen, hogy mozgás közben a hátvonal ne változzon mialatt a hátulsó végtag a testet előretolja. Az elülső végtag szintén kellően térölelően tudjon mozogni. A hátulsó végtag túlszögeltségére irányuló hajlam csökkenti a feszességet és a kitartást, ezáltal a használati értéket. A korrekt testfelépítés és szögelések eredményezik a térnyerő, laposan a talaj fölött végzett mozgást. Ez a német juhászkutya fáradhatatlanságának benyomását kelti. Az előrenyújtott fej és a kissé felemelt farok is szerepet játszik az egyenletes és nyugodt ügetésben, a fül hegyétől, a tarkón keresztül a farokvégig tartó, lágy-lendületes és meg nem törő felsővonal kialakításában.
(vissza az oldal tetejére...)

16. Bőr

- Lazán kötődik a testhez, de sehol nem redőzött.
(vissza az oldal tetejére...)

17. Szőrzet

17.1. A szőrzet minősége

- A német juhászkutya szabályos szőrzete un. sima félhosszú, lágy aljszőrrel. A fedőszőr lehetőleg tömött, keményszálú és testhez simuló. A fejen, beleértve a fülek közötti részt, a végtagok elülső oldala, a mancsok és lábujjak szőrzete rövid, a nyakon kissé hosszabb és dúsabb. A lábakon egészen a lábközépig szintén hosszabb. A combokon pedig a szőrzet még hosszabb, ún. nadrágot formál.
(vissza az oldal tetejére...)

17.2. Színezet

- Fekete, vörösesbarnától a barnán és a sárgán keresztül a világos ordas jegyekig. Egyszínű fekete, ordas sötét foltokkal, fekete nyereggel és maszkkal. Kis fehér mellfolt, vagy kivilágosodott szőrzet a végtagok belső oldalán nem kívánatos, de megengedett. Minden színváltozatnál az orr fekete legyen. Maszk hiánya, világos, vagy szúrós szem, világostól a fehérig terjedő jegyek a mellkason és a végtagok belső oldalán, vörös farokvég és világos karmok, mind pigment hibának minősülnek és így is kell őket értékelni. Az aljszőrzet enyhén szürkés árnyalatú. A fehér színezet nem engedélyezett.
(vissza az oldal tetejére...)

18. Méret és testsúly

18.1. Kanok:

Marmagasság: 60 cm-tól 65 cm-ig, ideális: 63-64 cm
Testsúly: 30 kg-tól 40 kg-ig
(vissza az oldal tetejére...)

18.2. Szukák:

Marmagasság: 55 cm-tól 60 cm-ig, ideális: 58-59 cm
Testsúly: 22 kg-tól 32 kg-ig
(vissza az oldal tetejére...)

19. Here

- Két szemmel láthatóan jól fejlett, a herezacskóban elhelyezkedő herével kell rendelkeznie a kannak.
(vissza az oldal tetejére...)

20. Hibák

- Az eddig leírtakhoz képest minden eltérés hibának minősül. Ezen hibák nagyságát az eltérés mértéke alapján kell értékelni.
(vissza az oldal tetejére...)

21. Súlyos hibák

- Azok az eddig leírtaktól való eltérések, melyek a kutya használhatóságát csökkentik.
- Fülhibák: oldalt, vagy alacsonyan tűzött fülek, előrebicsakló, befelé dőlő és laza fül.
- Jelentős pigmenthiány.
- Az általános feszesség nagymérvű hiánya.
(vissza az oldal tetejére...)

22. Foghibák

- Az eltérés a szabályos ollós harapástól, foghiba és a nem kizáró foghiány.
(vissza az oldal tetejére...)

23. Kizáró hibák

a) vézen gyenge, harapós és ideggyenge kutyák,
b) bizonyítottan súlyos csípőízületi diszplázia,
c) féloldali és kétoldali rejtettheréjűség, az eltérő méretű, illetve kis, fejletlen here,
d) korrigált fül és farok,
e) eltorzulások,
f ) foghibák, foghiányok:
- 1 db P3 és egy további fog, vagy
- 1 db szemfog, vagy
- 1 db P4, vagy
- 1 db M1, illetve M2, vagy
- összesen három, vagy több hiányzó fog.
g) állkapocs fejlettségi hiba:
- 2 mm-nél nagyobb hátraharapás,
- előreharapás,
- az összes metszőfog ráharapása,
h) magassági mérettől marmagasság ą 1 cm-nél nagyobb eltérés
i) albinizmus,
j) fehér szőrzet, még ha a szem és a karmok feketék is,
k) sima-hosszú szőrzet (langstockhaar: hosszú, nem lesimuló szőrzet aljszőrzettel, zászlók a fülön és a végtagokon, dús nadrág és a farokszőrzet alul zászlós),
l) hosszú szőrzet (langhaar: hosszú, puha fedőszőr, az aljszőrzet hiányzik, általában a hát középvonalán szőrzetválasztékot képez, zászlók a fülön, a végtagokon és zászlós farok).
(vissza az oldal tetejére...)


Az Országos Tanácsülés által 2001. május 6-án elfogadva.
E szabályzat hatálybalépésével egyidejűleg a korábbi vonatkozó szabályzat érvényét veszíti!

Az illusztrációkat "Erich Orschler: A német juhászkutya küllembírálata" c. kiadványból használtuk fel.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Buy Canadian Viagra Online Ellfraupt

(Ellsaunda, 2019.09.06 00:32)

Kamagra Brisbane <a href=http://cheapcial20mg.com>buy generic cialis</a> Zithromax Pills For Sale Discount Doxycycline Online Cheaplevitra

Brand Female Viagra Kelgorb

(Kelgorb, 2019.04.05 08:34)

Misoprostol Medsafe Get Nexium Cheap Doxycline Hyclate 100mg Purchase <a href=http://addrall.com>ciallis to purchase</a> Keflex Vs Bactrim Dutasteride Can I Purchase How To Buy Virga 50mg