Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hosszúszőrű Tacskó

2008.02.27

Vadászkutya
A borzebnek is nevezett tacskó a kö
zépkortól kezdve ismert. Folyamatos szelektív tenyésztés során sikerült a kopók hosszú csontjait megrövidíteni, s olyan kutyákat tenyészteni, amelyek különösen a kotorék munkára voltak alkalmasak. Ezekből a rövidlábú kutyákból fejlődött ki a tacskó, mely az egyik legsokoldalúbb vadászatra használt kutya lett. Akár a föld alá is követi a vadat, például a rókát vagy a borzot.

A föld feletti munkában is kiváló teljesítményt mutat, pl. a nyomkövetésben, a vad felriasztásában és a vércsapán. Vadászkutyaként szenvedélyes, kitartó, jó szimatú és fürge.

Tacskó a lakásban

Manapság a tacskók többségét társként lakásban tartják. Nem csupán örömet szereznek gazdáiknak, hanem éber természetük és kiváló érzékeik révén védelmet is nyújtanak nekik: elszántan védik otthonukat, s figyelmeztetik gazdáikat, ha valaki közeledik.

Ideális háziállat a városlakók számára, akik otthonuk környékén gyakran csak egy kis parkban tudják sétáltatni kedvencüket. A tacskót már viszonylag szűkös helyen is jól meg lehet mozgatni. A hosszú törzshöz viszonyítva rövid végtagjai ellenére nagyon mozgékony és fürge. Barátságos természetű, nem félénk és nem agresszív, kiegyensúlyozott vérmérsékletű.

Elbűvölő hűsége gyakran a gazdájához való szinte elvakult ragaszkodásban nyilvánul meg. Nagyszerűen nevelhető kutya, szívesen tanul, ha dicsérettel, finom falatokkal, érdekes játékokkal jutalmazzák.

Standard
A tacskót évszázadok óta 3 különböző méretben ( normál/standard, törpe és kaninchen/nyúlász ) és 3 szőrváltozatban ( rövidszőrű, szálkásszőrű, hosszúszőrű) tenyésztették. Az FCI standard alapján 9 fajta tacskót ismernek el: mindhárom szőrváltozatban létezik mind a három méretváltozat.

A tacskó fajta színválasztéka igen gazdag.

Hosszú szőrű tacskó. Legjellemzőbb vonásai a hosszú, selymes szőrzet, a kedves arckifejezés és a méltóságteljes, büszke testtartás. Külsejét gyakran jellemzik az "előkelő" szóval.


Az elegáns külső alatt megbúvó vaskos csontozat és erős izmok azonban elárulják, hogy eredetileg ezt a változatot is vadászkutyának szánták. Az ideális hosszú, selymes, csillogó szőrzet lassan nő, színválasztéka megegyezik a rövid szőrű tacskóéval.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.